Portrettet: Skogsmatrosen

I likhet med Jon Michelets romanfigur i krigsseiler-serien vokste Asmund Haare opp i skogen, med en dragning til havet. Etter noen år til sjøs blåste han i land og begynte å samle på hoteller. I dag teller de over 90.

0

– Jeg var nok aldri noen lagspiller, sier Asmund Haare ettertenksomt. Spørsmålet om hvordan livet artet seg for guttungen Asmund hjemme på gården i Spydeberg sender ham for et øyeblikk mange år tilbake i tid og rom. Til et lite bygdesamfunn av smågårder, som fortonet seg som hele verden for en pjokk som aldri ble valgt ut først på fotballaget.

– Så jeg drev nok mest med mine egne prosjekter – bygde hytter i skogen og sånn, du vet…

Kanskje er det derfor Asmund Haare sitter som eneeier av Flying Elephant (noen aksjer er dog overført til de to eldste barna), og gjennom eierselskapet kontrollerer et system som utvikler, eier, drifter eller på annen måte har vantene i mer enn 90 hoteller i Skandinavia, Island og Spania – for øvrig et antall som stadig stiger.

Fra Spydeberg til Silicon Valley

Faren døde tidlig, og Asmund tok over farsgården i ung alder. Men før den tid hadde unggutten rukket å komme seg til sjøs, som så mange andre unge menn i etterkrigsgenerasjonen.

– Det var eventyret, vet du. Dragningen var stor for en bondegutt fra Spydeberg. Så jeg stakk til sjøs etter realskolen, og seilte som dekksgutt og senere jungmann i stykkgodsfart på Afrika og senere Fjerne Østen i tilsammen to og et halvt år. Det var en flott tid, et eventyr jeg aldri ville vært foruten.

Underveis hadde han et år på folkehøgskole, og Asmund vendte etter hvert tilbake til Spydeberg og farsgården. Livet som bonde fristet nok ikke mye, i alle fall ikke for den unge Asmund. Så han supplerte med jobber som selger for ulike dataselskaper.

– Jeg jobbet blant annet for Olivetti, Phillips og Sperry Univac, minnes han.

Etter hvert fikk han det for seg at det var penger å tjene på andre måter, tok med seg kone og to barn og flyttet til Silicon Valley i USA hvor han i to år fristet tilværelsen som venture capitalist.

– Det var en fin tid, og ikke minst en lærerik tid. Men det var også en tid med økonomisk nedgang i Norden, og da jeg kom tilbake til Norge fant jeg ut at det var smartere å satse på eiendom enn på IT. Og det er alltid smartere å satse på noe du kan litt om. Eiendom er mer håndfast.

Inn i hotell

Asmund ønsket å investere i fine eiendommer og siden “det er vanskelig å investere i kirker og rådhus”, bestemte han seg for å satse på hoteller.

– Det begynte mot slutten av 80-tallet med at jeg fikk agenturet på Choice i Skandinavia. Men det var ingen spesielt god business, betingelsene fra amerikanerne var alt for harde. At Petter Stordalen senere har hatt slik suksess med Choice, skyldes nok helt andre årsaker. Og trolig har han i tillegg forhandlet ned betingelsene betydelig siden dengang.

Da gikk det langt bedre med neste store prosjekt, nemlig kjøpet av svenske Sara Hotelfastigheter AB i 1993.

– Jeg hadde lest mellom linjene i årsregnskapene deres, og skjønte at det måtte være til salgs. Så jeg tok kontakt, og det viste seg å stemme.

Asmund la inn et bud på selskapet, som skal ha vært på i overkant av 200 millioner kroner. Eierne avslo.

– Det skal jeg være sjeleglad for at de gjorde. Året etter var de nemlig konkurs, og jeg kjøpte selskapet fra boet for fem millioner.

Reddet av Røkke

Men intet tre vokser inn i himmelen, og en deal som er for god til å være sann er som oftest også det. Det viste seg at det lå garantiansvar i selskapet for en leieavtale på helt andre eiendommer enn de Asmund Haare hadde overtatt.

– Jeg var jo klar over at det kunne ligge konflikter her, men jeg prøvde å løse det ved å tilby å tre inn i leieavtalene på vilkår som var gunstige for dem. Det ble imidlertid ikke godtatt av UNI Storebrand, som krevde husleie for 12 forgangne år. Saken gikk gjennom to rettsinstanser, og motparten fikk medhold i begge.

Saken var på vei til svensk høyesterett da den løste seg ved at Kjell Inge Røkke og Orkla Finans kjøpte fordringen, og solgte den tilbake til Asmund Haare sammen med en låneavtale. Dermed hadde han til slutt betalt omtrent det samme for det svenske eiendomsselskapet som det han hadde tilbudt et år før konkursen.

– Det ble en veldig bra deal til slutt – tross alt, mener Asmund i dag. Som med kjøpet i havn hadde etablert First Hotels.

Asmund og Petter

Asmund Haare mener selv han har vært for lite flink til å sørge for positiv presseomtale av sin hotellvirksomhet.

– Jeg har lært at det ikke alltid er så smart å la pressen selv vurdere vår virksomhet, uten at vi selv er på banen med vårt syn på virkeligheten. Gjennom nesten 15 år gikk det for eksempel rykter om at vi hadde store finansielle problemer, og det ble både spekulert i og skrevet en god del om dette. Sannheten er at vi aldri hadde større utfordringer enn de vi var i stand til å takle.

Asmund kjøpte hele Choice sin virksomhet i Danmark av Petter Stordalen i 2011. Virksomheten tapte penger da de kjøpte den, men i dag er driften snudd og de tjener penger. I 2013 var han på vei til å selge tre hoteller til Morgan Stanley. Dette fikk Petter nyss om, og var villig til å betale mer. Det ble en meget god deal, som resulterte i en gevinst på over 600 millioner kroner.

– Med salget av de tre hotellene, blant annet St Petri i København, fikk vi selvsagt ned gjeldsgraden. I dag er den på rundt 35 prosent, og det lever vi aldeles utmerket med, smiler Haare fornøyd.

Langt til gyngestolen

Asmund Haare er blitt 65, men har ingen planer om å trappe ned.

– Du defineres jo i betydelig grad av hva du gjør, og jeg er ute av stand til å se meg selv sittende uvirksom som pensjonist. Jeg liker å være hands on, involvert i det som skjer. Og vi har jo mange planer fremover som skal realiseres.

Blant planene er stadig utvidelse av franchise-virksomheten, som nylig økte med etablering på Island og over 20 franchisetagere i Spania – fordelt på åtte store byer. Haare ønsker også å vokse innen de andre virksomhetsområdene, blant annet ved nye eiendomsetableringer.

– Antallet solgte hotelldøgn vil bare fortsette å øke, i likhet med turismen generelt. Vi skal være med i årene fremover. Ikke nødvendigvis med ambisjoner om å være størst, men å være best, sier han.

Gyngestolen virker uendelig langt unna for mannen som i moden alder har gått løs på sin andre periode som småbarnspappa – og stortrives med det.

– Vet du, som godt voksen har jeg faktisk blitt bonde igjen! Farsgården i Spydeberg overtok min eldste sønn for 10 år siden, men jeg har kjøpt meg en gård på Hvaler. Her koser jeg meg med å jobbe med jorda – pløye jorder med traktoren sammen med den lille sønnen min. Han elsker det! Du vet, det er noe med menn og traktorer…

Så ble han bonde igjen, til slutt – mannen som satte en stor F i First. Vi forlater Asmund Haare med et bilde på netthinnen av far og sønn på traktor, lykkelige i sakte fart over jordene. En stor og en liten silhuett mot solnedgangen i horisonten på Hvaler.

————————-

Fakta

Navn: Asmund Haare
Alder: 65 (“Jeg er en baby-boomer: Født i 1949, det året i hele den vestlige verden det ble født flest barn.”)
Stilling: Administrerende direktør i Flying Elephant.
Sivilstand: Samboer med Angelina, to små barn + to voksne barn fra tidligere ekteskap.
Oppvokst: Gård i Spydeberg.
Bosted: Penthouse på Aker Brygge i Oslo.
Interesser utenom jobb: Lesehest, alteter innen litteratur med særlig hang til sci-fi. “Og så elsker jeg å kjøre traktor med min yngste sønn”.
Beste egenskaper: “Det må bli utholdenhet, fantasi og positivitet, tror jeg.”
Dårlige egenskaper: “Jeg er nok litt for utålmodig, vil ha ting gjort raskt. Og det kan gå ut over folk rundt meg.”

Dette er Flying Elephant: Eierselskapet eier fire selskaper innenfor hotellindustrien. Hus (utvikling av eiendommer), Host (17 egne hoteller, totalt 2 000 rom), Tribe Hotels (hotelldrift, 35 hoteller med totalt 4 500 rom) og First Hotels (kjededrift med 55 franchisetakere, totalt 6 500 rom). Asmund Haare er hovedaksjonær, mens resterende aksjer eies av hans to eldste barn.

Share.

About Author

Redaktør, Reis og Travel News, [email protected]

Comments are closed.