Portrettet: Hedersmannen

Leo Berbu ble av bransjens nestorer tildelt Årets Hederspris ved Grand Travel Award 2016. Han har satt dype og spirende spor etter seg, Apollo-pensjonisten, som er avholdt også blant sine argeste konkurrenter.

0

– Jeg er jo trønder, og følgelig en sta jævel, sier Leo Berbu.

Øyeblikkets forsøk på å se morsk ut mislykkes kapitalt; Leo har det ganske enkelt ikke i seg. Staheten tror vi derimot mer på, og den har han nok hatt bruk for ved flere anledninger gjennom et langt yrkesliv i reisebransjen.

Riktignok var han verken spesielt sta eller særlig utholdende i sin første jobb som bankmann i Spareskillingsbanken.

– Jeg skulle bli seriøs, forteller Leo.

– Jeg gikk på Bankademiet, og skulle studere sånn, hva heter det… juss. Men så fristet det så veldig med utlandet. Så jeg søkte jobb som reiseleder i Ving. Du vet, dengang var det meget ettertraktede jobber – mange tusen søkere på noen få “kremjobber”. Vi var en hel gjeng fra banken som søkte, men det var kun én av oss som fikk jobb. Og det var meg…

Leo og den store verden

Dermed bar det ut i den store verden, som fersk 20 år gammel reiseleder i Ving.

– Den eneste jobben jeg noensinne har søkt på, forteller Leo, hvis videre karrière skulle vise seg å stakes ut av en lang rekke inkommende telefonsamtaler.

Den første kom allerede etter et par år, fra Star Tours plassjef i London.

– Det var dengang det faktisk var charter til London. “Du kan ikke jobbe i Ving, vet du. Du må komme over til oss i London og vikariere som plassjef her!” mente han. Og jeg beit jo på, vet du. Så jeg dro over, og endte opp med å være der som plassjef i syv-åtte år. Litt av tiden tilbragte jeg nok for øvrig også i Spania, mest for å lære meg spansk.

Men etter nær åtte år i London og Madrid for Star Tour bestemte Leo seg for at nok var nok. Det var på tide å komme seg hjem til Norge og bli normal igjen.

– Folk rundt meg begynte å gifte seg, tjene gode penger og kjøpe leiligheter. Og der satt jeg i min lille leide leilighet i London…

Så ringte telefonen igjen.

SJARMØREN: Ville du nektet å slippe denne selgeren over dørstokken? Ikke rart Leo har vært en ettertraktet mann gjennom et langt liv i bransjen. (Foto: Bjørn Moholdt)

SJARMØREN: Ville du nektet å slippe denne selgeren over dørstokken? Ikke rart Leo har vært en ettertraktet mann gjennom et langt liv i bransjen. (Foto: Bjørn Moholdt)

Leo og sola

– Det var en kamerat av meg i Saga Solreiser. “Leo – Saga, det er firmaet, vet du! Du kan jo ikke holde på i Star Tour!” Og jeg var lett å overtale – igjen. Så jeg tok jobb i Saga, blant annet sammen med Tor Sannerud. Det var veldig morsomt, og lønna var også litt annerledes enn hos de andre. Det gikk faktisk an å leve av den!

Leo ble ansvarlig for plassjefene i Saga.

– Jeg tror det het noe så fint som overseas service manager, eller noe sånt. For det meste opererte jeg fra Spania.

Så kjøpte Ving Saga, og da var liksom sirkelen sluttet. Denne gangen bestemte Leo seg virkelig for at det var på tide å vende hjem til Norge.

Og så ringte selvsagt telefonen.

– Det var Tor Sannerud, som skulle åpne en egen spansk turoperatør på Mallorca. “Leo,” sa Tor, “du må ikke bli med til Ving, vet du. Kom heller ned til oss på Mallorca!” Så det gjorde jeg, da.

Leo ble på Mallorca som kontraheringssjef for selskapet som skulle få navnet Marco Polo i 2-3 år, og hadde en nydelig tid i Palma. Inntil han traff en gammel kollega i London: “Men Leo, du kan jo ikke holde på med de turoperatør-greiene – kom heller til oss i Scandic Crown!”

Leo og hotellene

– Så jeg tenkte ja, kanskje det. Det er det liksom litt mer hold i enn det tullet jeg holder på med. Og så flyttet jeg til England, og begynte som salgssjef i Scandic.

Leo var blitt hotellmann.

– Men jeg begynte faktisk som trainee. Alle som ble ansatt i Scandic måtte nemlig gjennom et trainee-kurs, uansett hvilken stilling de ble ansatt i. Vi måtte starte i resepsjonen, innom økonomi – og man måtte være restaurantsjef! Det var jo ikke alt der som passet meg like bra, kan du si. Men jeg gjorde det veldig bra i resepsjonen, der kunne det bli temmelig livlig!

Leo trivdes godt i hotellbransjen, men så kom stunden da Scandic ble solgt til Holiday Inn. “Nei, her blir det for mye bråk,” tenkte han.

Blant Leos kunder i Scandic var Norway Airlines, og crewet pleide å bo på hotellet.

– “Leo, du må komme over. Vi leter etter en salgssjef,” fortalte de. Så jeg tok turen, og traff Brit Ødegaard – som senere gikk til TAP. Vi fant hverandre med en gang, men hun kunne fortelle at det var flere hundre søkere. Og jeg tenkte at jaja, da fikk jeg i det minste en gratis flytur og en anledning til å besøke foreldrene mine i Trøndelag.

Men så ringte telefonen. Igjen.

– Det var Brit: “Leo, du har fått jobben!” Hva? Jeg hadde jo avskrevet den umiddelbart!

Leo letter – og lander

Plutselig var Leo i flybransjen, men det skulle bli en kortvarig flight med Norway Airlines.

– Jeg skjønte jo fort hvor dette bar hen. Så jeg tenkte at jeg fikk benytte anledningen til å besøke noen firmaer jeg kunne tenke meg å jobbe for, og la blant annet turen innom Tove Voss i Globetrotter. Nåja, jeg løp vel nesten ned dørene der, må jeg innrømme.

Så gikk Norway Airlines som ventet konkurs. Og samme kveld ringte telefonen hjemme hos Leo:

– “Ja, du vil kanskje begynne hos meg nå?” Det var selvsagt Tove Voss!

Dermed teamet Leo opp med Tove i Globetrotter, og hadde det “fryktelig morsomt”.

– Det var aldri en kjedelig stund, det kan jeg love deg!

Men alle gode ting har en slutt, og for Leos del startet slutten i bryllupet til en venninne.

– Der møtte jeg en greker. Han var litt full, og sa: “Vi ska öppna i Oslo nu. Ska inte du söka?” Og jeg tenkte nei herregud, han der skal jeg da ikke jobbe sammen med!

Men noen dager senere ringte telefonen…

Leo og grekerne

– “Leo, det er jag. Du måste söka jobbet i Apollo – du måste!” Så jeg satte meg ned, midt i Globetrotters lokaler, og skrev en søknad til Apollo.

Deretter fulgte intervjuer i det svenske handelskammeret, hvor eieren – Fotios Coustolas og hans kone Ragnhild som er halvt norsk, var tilstede.

– Fotios kjørte meg helt i bunnen; det var så mange som hadde søkt på stillingen som norgessjef, og det ene med det andre. Svetten drev av meg! Og så spurte han til slutt: “Kan du kalkulere reiser?” Da hadde jeg skrytt på meg så mye at jeg ikke kunne annet enn å si sannheten: Nei, det kunne jeg virkelig ikke. “Og du skal bli norgessjef?” Nja, jo… Jeg skjønte jo at jeg hadde tapt kampen, og ville bare ha intervjuet overstått. Men da vi var ferdige med intervjuet og på vei ut, sa han: “Leo, takk for at du ikke løy. For det finnes bare én person som kan kalkulere, og det er jeg!”

Leo fikk jobben.

– Jeg tror nok også det var litt fordi jeg hadde en Burburry-frakk strategisk hengende over armen. Jeg visste nemlig at Ragnhild hadde sans for stil og kvalitet.

Hedersmannen Leo

Om det var på grunn av en snobbete Burburry-frakk eller hans manglende kunnskaper om å kalkulere reiser, skal være usagt. Men sikkert er det at Apollo Norge fikk rett mann ombord – en mann som 17 år senere skulle få Grand Travel Awards Hederspris for sin innsats i Apollo og norsk reiseliv.

PRISVINNEREN: Leo ble tildelt Hedersprisen under årets Grand Travel Award. Juryen, bestående av toppledere i norsk reiseliv, brukte under 10 sekunder på å bli enige om vinneren. (Foto: Bjørn Moholdt)

PRISVINNEREN: Leo ble tildelt Hedersprisen under årets Grand Travel Award. Juryen, bestående av toppledere i norsk reiseliv, brukte under 10 sekunder på å bli enige om vinneren. (Foto: Bjørn Moholdt)

Leo har trappet ned nå, og overlatt Apollo-roret til yngre krefter under nye eiere. Fremdeles tusler han ned til kontoret han har fått beholde i Apollos lokaler i Grensen, men bare når han selv lyster – og hofta han brakk for tre år siden spiller på lag. Så hva venter rundt neste sving?

– Jeg skal ta det med ro og nyte dagene. Men jeg har også litt lyst til å gjøre noe for andre – gjøre litt nytte for meg. Så jeg kunne ha god lyst til å jobbe litt for Røde Kors. Du vet, jeg fikk en telefon her for ikke så lenge siden…

Vi krysser fingrene for at det stadig ringes inn gode nyheter til hedersmannen Leo Berbu.

Leo fakta
Navn:
Leo Berbu
Alder: 62
Tittel: Pensjonist. Tidligere mangeårig toppsjef i Apollo Norge, og har beholdt et kontor i Apollos lokaler. – Men jeg har ingen planer om å bli en sjuende far i huset, altså!
Fødested: Orkdal i Trøndelag.
Bosted: Leilighet på Frogner i Oslo.
Sivilstand: Ugift, ingen barn. – Nei, ikke engang hund eller katt. Men jeg har heldigvis fremdeles min gamle mor i live.
Utdannelse: – Stort sett livets skole. Realskole og handelsgym. Gikk på Bankademiet, skulle studere juss… Jeg skulle bli seriøs, men så ble det utlandet i stedet.
Språk: Spansk – men ikke gresk…
Fritid: – Det har jeg jo mye av nå. Jeg leser en del, helst om reisemål rundt om i verden som fascinerer meg. Men det må være en god historie der! En hobby har jeg aldri hatt, det har jo alltid vært jobben min. Ellers burde jeg trene mer, i følge legen min. Brakk hoften for tre år siden, og skulle ha vært mye flinkere til å trene den opp.
Kort CV: Bankmann i Spareskillingsbanken, reiseleder i Ving, plassjef i Star Tour, overseas service manager i Saga Solreiser, kontraheringssjef i Marco Polo, salgssjef i Scandic Crown, salgssjef i Norway Air, motor i Globetrotter, toppsjef i Apollo Norge.

Share.

About Author

Tom Andersson

Redaktør, Reis og Travel News, [email protected]

Comments are closed.